Hvad er bambusviscose og hvorfor bør du vælge tøj som er lavet af det?

Bambusviscose er et materiale som bl.a. findes i tekstiler f.eks. undertøj. Det bliver fremstillet af cellulose fra bambus. Her ser vi lidt nærmere på de forskellige egenskaber og hvorfor det kan være et godt valg i stedet for f.eks. bomuld.

Om bambus som plante og materiale

Bambus er en type af græs som vokser på mange tropiske og subtropiske områder forskellige steder i verden. Det benyttes til at producere bl.a. huse, stilladser, værktøj, madvarer mm.

Nogle fakta om bambus:

  • Bambus vokser meget hurtigt
  • Det vokser af sig selv og kræver minimalt med tilsyn (ikke vanding eller gødning)
  • Der findes ca. 91 bambusslægter og 1000 arter
  • Bambus kan vokse på steder hvor andre vækster ikke trives

Nogen hævder at bambus efterhånden vil blive lige så populært som bomuld i tekstilindustrien. Der findes flere grunde til det hvilket vi kommer tilbage til i denne artikel.

Hvad er bambusviscose?

Nu ved du lidt mere om bambus, hvad bambusviscose er, men hvorfor kaldes det viscose? Jo – viscose er navnet på den proces som materialet gennemgår efter at bambussen høstes. Cellulosen fra planterne bliver lavet til tekstilfibre som bruges til at fremstille forskellige typer tøj. Viscose kan også bruges til at beskrive materiale fra andre kilder som fremstilles på samme måde.

Hvilke tekstiler kan bambusviscose bruges til?

Bambusviscose kan bruges til alle mulige typer tøj f.eks. undertøj, sokker, bluser, kjoler og træningstøj. Det er også almindeligt i sengetøj og tæpper. Sandsynligvis kommer bambus til at benyttes til endnu flere produkter i fremtiden.

Er tøj lavet af bambus bekvemt?

Det kan virke ulogisk fordi bambus ser ud som hårde planter, men tekstiler af bambusviscose er så silkebløde at du knapt mærker at du har det på. Tværtimod er det altså et tyndt og luftigt materiale som er både blødt og behageligt. Bambusviscose er også et fugttransporterende materiale som ”ånder” naturligt.

Forskelle fra bomuld

Men hvordan er bambus sammenlignet med bomuld? Her kan vi kort bare nævne at dyrkning af bomuld kræver store mængder vand. Bambus dyrkes uden kemikalier og kræver kun en tredjedel af det vand som bomuldsdyrkning kræver.

Hvorfor er tekstiler i bambusviscose dyrere end bomuld?

Produktionsprocessen gør at tøj i bambus er noget dyrere end bomuldstøj, men det kan godt betale sig i længden. Materialet holder sig blødt og behageligt i lang tid – vask efter vask. Det kan altså blive et tilfælde af «køb billigt – køb dyrt». Og er det ikke desuden værdifuldt at investere i tøj som virkeligt er blødt og bekvemt?

Er det nogen forskel på bambusviscose og bambusrayon?

Nej – disse to udtryk beskriver det samme. Begge beskriver bambusmateriale som har gennemgået enslignende processer. Bambusrayon benyttes i større udstrækning i USA mens man her i Europa benævner materialet bambusviscose.

Bambusviscose holder lugt og bakterier væk

En stor fordel ved bambusviscose er de mikrobakterielle egenskaber: det holder lugt og bakterier væk selv efter flere ganges brug. For mange er dette virkeligt noget som betyder meget – specielt for dem som bruger bambustøj ved fysisk aktivitet.

Northborn® produkter i bambusviscose

Northborn® tilbyder en serie produkter i bambusviscose bl.a. undertøj til kvinder og mænd og en fantastisk behagelig T-shirt.

efi.dk finder du undertøj som du kan abonnere på. Hele sortimentet finder du på efishop.dk.