Sov godt og få det bedre

Hvor meget søvn du behøver kunne måske altid se ud til at være fem minutter mere end du faktisk får? Bekymringer om antal timer søvn eller søvnkvaliteten som du opfatter den en nat – eller generelt – vil altid skabe flere problemer end dine faktiske søvnvaner. Søvn er vigtigt, men de fleste af os behøver mindre end vi tror.

Forstyrrelse i søvnmønstrene er ingen sygdom, bare et symptom på en underliggende årsag - og den mest almindelige af alle søvnforstyrrelser er søvnløshed.

Årsager til søvnløshed

Det er mange årsager til søvnløshed. Hvem af os kender ikke angsten for en vanskelig dag som ligger foran os – et interview, en eksamen, et fly man skal nå eller en følelsesladet situation, enten den er lykkelig eller trist. Enhver fysisk sygdom som medfører smerte vil forstyrre din søvn. En forkølelse, hoste, irriterende kløe, tandpine eller rygsmerter kan alle berøve dig skønhedssøvnen. For ikke at glemme moderne teknologi, støjende naboer og fremfor alt manglende evne til at slappe af.

Et todelt problem

De fleste søvnproblemer falder i to kategorier: vanskeligheder med at sove eller problemer med at sove uafbrudt. I den første situationen er sandsynlige årsager stress, spændinger og angst, koffein, alkohol eller følelsesmæssige problemer. At vågne op efter bare nogle få timers søvn kan være knyttet til smerte, vejrtrækningsproblemer, snorkning, kramper i benmusklerne mm.

Mulige løsninger og nogen gode tips

På lang sigt er fjernelse af årsagen den eneste mulige løsning, men den vanskelige del er at identificere den eller de. Der kan være 20 mulige årsager til din personlige situation og måske findes der 40 forskellige kure.

Men for alt i verden – gør noget – lig ikke bare der!

Søg kundskab på nettet, i bøger, konferer med din læge eller kontakt en alternativ behandler.

Undgå for alt i verden at sove om eftermiddagen, motioner regelmæssigt, men sørg for at afslutte mindst 3 timer før sengetid. Sørg for at have det mørkt og lidt køligt i soveværelset og gå i seng på samme tid hver dag.

Der findes også gode urteteer og kosttilskud som er udviklet for at bidrage til en normal og rolig søvn. Her hos Efi har vi netop fået et helt nyt produkt til lager ; SOMN ® som er baseret på urter, mineraler og vitaminer. En god nats søvn giver som bekendt en god dag og SOMN ® kan du læse mere om her.