Hvorfor får du dårlig ånde - og hvad kan du gøre? Hjælper zink?

Dårlig ånde er meget almindeligt, og de fleste af os har det på et tidspunkt. Der er flere forskellige årsager til at tilstanden opstår, men heldigvis er der meget du kan gøre ved problemet, som f.eks sugetabletter med zink.

Dårlig ånde kaldes sædvanligvis halitose på medicinsk sprog og halitosis på engelsk.

Årsager til dårlig ånde

Det er flere forskellige ting som kan påvirke din ånde. Mange tror at dårlig ånde kommer fra maven, men det er sjældent tilfældet. Som oftest handler det om din mund, specielt tænder, tandkød og tungen. Uanset årsag kan det være en ubehagelig gene som skaber utryghed i sociale sammenhænge.

Nogen almindelige årsager til dårlig ånde er:

 • Bakterier på tandkød, tænder og tunge
 • Rådne tænder
 • Svovlforbindelser i mundhulen
 • Alkohol
 • Rygning
 • Sure opstød
 • Lægemidler
 • Sygdomme f.eks. diabetes
 • Hormonændringer hos kvinder
 • Madrester i mundhulen
 • Diæter f.eks. keto

Dårlig ånde er ofte forbundet med mundtørhed og lav spytproduktion. Derfor handler mange af metoderne til at fikse dårlig ånde om at stimulere produktionen af spyt. Men den mest effektive metode er at modvirke og neutralisere produktionen af svovlholdige forbindelser i mundhulen. Disse produceres af bakterier.

Dårlig ånde fra mad og drikke

Det du spiser og drikker kan påvirke din ånde midlertidigt, men det er sjældent at det har langtidseffekt. Hvidløg, stærke krydderier og oste er typisk mad som påvirker din ånde en kort tid, men efterhånden går det over. At børste tænder, tygge tyggegummi eller andre opfriskende produkter kan hjælpe dig med at forbedre din ånde i disse tilfælde.

Dålig andedräkt på morgonen

Dårlig ånde om morgenen

Mange oplever dårlig ånde om morgenen - før de drikker noget eller børster tænder. Dette har sin naturlige årsag fordi kroppen reducerer spytproduktionen i løbet af natten. Den reducerede produktionen af spyt gør at bakterier har større mulighed for at påvirke mundhulen, noget som kan give dårlig ånde om morgenen. Dette er også en af flere grunde til at det er så vigtigt at børste tænder før og efter nattesøvnen.

Hvordan ved du om du har dårlig ånde?

Det kan være vanskeligt at være bevidst om sin egen ånde, og nogen er bekymrede over det. Faktisk er der til og med en fobi for det kaldt halitofobi. En nem måde at tjekke din egen ånde er at bruge tandtråd eller tandstikker og derefter lugte til dem. Hvis du er komfortabel med det, kan du bede nogen du stoler på om at lugte til din ånde.

Sådan kan du bekæmpe dårlig ånde

Tidligere var opfattelsen at dårlig ånde var noget man måtte leve med, men sådan skal det selvfølgelig ikke være! Her er nogen gode råd du kan følge for at reducere og forhindre dårlig ånde.

En dam med ett stort leende

God tandhygiejne

Det første du kan gøre for at undgå dårlig ånde er at børste tænder to gange om dagen, morgen og aften. Brug tandtråd eller en interdental børste for at rengøre mellem tænderne. Årlig kontrol hos tandlæge anbefales og det kan være en god investering også at få hjælp af en tandplejer.

Spis og drik oftere og regelmæssigt

Hvis du spiser og drikker oftere, producerer munden mere spyt. Det kan være en naturlig måde at modvirke dårlig ånde. For at lykkes med dette på lang sigt er det fint at spise faste måltider. Og glem ikke at drikke vand!

Tyggegummi og mundvand

Tyggegummi kan bidrage til at stimulere spytproduktionen og mundvand eller en mundspray kan også hjælpe. Overvej at vælge sukkerfrie alternativer, gerne med fluor.

Prøv zink sugetabletter

Zink binder svovl og fjerner effektivt dårlig lugt som produceres af bakterier i mundhulen. Zink sugetabletter er altså en nem måde til hurtigt at neutralisere de ildelugtende gasser som påvirker din ånde. Det kan være en effektiv måde til at nærme sig løsningen på problemet

Zinkoral - sugetabletter mod dårlig ånde

Zinkoral er sugetabletter med zink som modvirker dårlig ånde og giver en naturlig frisk ånde. De smager godt, virker indenfor minutter og giver frisk ånde i op til seks timer. Tabletterne produceres i Sverige efter høje kvalitetskrav. Her på efi.dk kan du abonnere på Zinkoral. Bestiller du dit abonnement allerede i dag får du hurtigt en startpakke med en boks som indeholder 50 tabletter – du betaler kun for levering (for tiden kr 39,-).