Hvad er D-vitamin egentligt? Har du brug for et tilskud?

Der tales meget om D-vitamin, specielt i vinterhalvåret når solens stråler ikke længere kan bidrage til kroppens egen produktion. Vitaminet er vigtigt for vores helse og Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler kosttilskuddet for alle over 4 år i perioden oktober til april, med kun få undtagelser.

Her ser vi nærmere på hvad D-vitamin gør for kroppen og hvordan du får indtaget en tilstrækkelig mængde.

Om D-vitamin

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. Det betyder at det skal i kontakt med stoffer som kan opløse fedt for at kunne optages i kroppen. Vitaminet omdannes efter at det er optaget og lagres i leveren eller i kroppens fedtvæv. Depoterne hjælper os med at spare på det D-vitamin som vi får via solen.

Vitamin D2 og D3 – hvad er forskellen?

Det er godt at vide at der findes flere forskellige typer af D-vitamin. Vitamin D3 er den variant som dannes i huden når den udsættes for sol – og det er også den som findes i fisk, kød og æg. D2 findes i svampe. D3 kaldes for kolekalciferol og D2 for ergokalciferol.

Hvad er D-vitamin godt for?

D-vitamin har mange funktioner i kroppen:

  • Vedligeholde normale tænder
  • Bidrage til immunsystemets normale funktion
  • Vedligeholde en normal knoglebygning
  • Bidrage til at bevare en normal muskelfunktion
  • Bidrage til normale calciumniveauer i blodet
  • Hjælpe kroppen til at optage calcium og fosfor
  • Det har en rolle i celledelingsprocessen

Fordi det har så mange forskellige opgaver, er det vigtigt med tilstrækkelige mængder for at kroppen skal fungere. Det bedste er at følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger og få indtaget en passende mængde – ikke for lidt og ikke for meget.

Hvordan får du D-vitamin?

Vi får D-vitamin fra 2 forskellige kilder: solens stråler og det vi spiser og drikker.

Du får altså D-vitamin fra solens stråler i den lyse halvdel af året. I de måneder omdannes D-vitamin fra solen sig hurtigt i kroppen, for eksempel når du opholder dig udenfor og ikke har så meget tøj på. Mængderne vi får i os fra solen kan lagres i nogen måneder. Men som nævnt er dette kun muligt i den lyse årstid. Efterår og vinter er UV strålingen for svag til at kunne give tilstrækkelig effekt.

Fed fisk (for eksempel sild, laks og makrel) er den mad som indeholder mest D-vitamin. Men vitaminet findes også i berigede mejeriprodukter. Æg og kød indeholder også en vis mængde. Det er fint at være bevidst om at der er stor forskel på koncentrationen i fisk sammenlignet med andre madvarer: som et eksempel svarer D-vitamin indholdet i 100 gram fisk (vildlaks) til D-vitamin indholdet i 7 liter mælk.

Kroppens evne til selv at producere D-vitamin mindskes også med alderen, fordi ældre hud har vanskeligere ved at omdanne sollys til D-vitamin.

Anbefalet dagligt dosis af D-vitamin

D-vitamin angives i internationale enheder (IE) IU på engelsk eller mikrogram µg. En IE svarer til 0,025 µg som betyder at 1 mikrogram svarer til 40IE. Niveauerne af D-vitamin i kroppen kan måles i en blodprøve.

Sundhedsstyrelsen har anbefalet en daglig dosis for forskellige grupper – her nævner vi nogen af dem – se mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside:

  • Spædbørn og børn under 4 år: 10 mikrogram (D-dråber) hele året
  • Børn over 4 år og voksne under 70 år: 5-10 mikrogram oktober-april
  • Voksne med lille eller ingen soleksponering: 10 mikrogram hele året
  • Voksne over 70 år: 20 mikrogram hele året

Tilfredsstillende mængder af D-vitamin i kroppen

Når man måler kroppens indhold af D-vitamin bruges enheden nmol/L (nanomol pr. liter). Men hvad er egentligt en passende koncentration af D-vitamin i kroppen for at du skal kunne føle dig bedst tilpas? Blodprøveresultatet tolkes på denne måde:

  • Under 25 nmol/L: D-vitamin mangel
  • 25-50 nmol/L: utilstrækkelige mængder
  • Over 50 nmol/L: tilstrækkelige mængder
  • 75 nmol/L optimalt niveau
  • Over 125 nmol/L: potentielt farligt niveau
  • Over 250 nmol/L: potentielt farligt niveau

Har vi brug for kosttilskud med D-vitamin?

Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har givet flere anbefalinger omkring forebyggende tilskud af D-vitamin. Bl.a. at børn over 4 år og voksne anbefales at tage et dagligt tilskud på 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (oktober til april), men det kan for nogen være vanskeligt at dække hele sit behov for D-vitamin udelukkende gennem kosten resten af året.

Kosttilskud kan være en måde at sikre sig at man får en tilstrækkelig mængde. D-vitamintilskud findes i tabletter, kapsler og olie. Uanset om du vælger at tage et kosttilskud eller ikke, er det vigtigt med en alsidig og balanceret kost samt en sund livsstil.

For meget D-vitamin

Men hvor meget D-vitamin er for meget? EFSA (det europæiske fødevaretilsyn) anbefaler et maksimalt D-vitaminindtag fra kosttilskud på 100 mikrogram for voksne fra 11-års alderen og 50 mikrogram for børn. De fleste danskere får 2-4 µg D-vitamin fra kosten.

Efi`s kosttilskud med D-vitamin

Hvis du skal begynde med kosttilskud, er det vigtigt at vælge et produkt af høj kvalitet. Det er vigtigt at tjekke kilden og mængden og i tillæg til det kvalitetskontrollen.

Efi`s D-vitamintilskud produceres i Norge under høje kvalitetskrav. Startpakken indeholder 60 tabletter 40µg D-vitamin (vitamin D3). Tablettene er små og lette og sluge.

Bestil Efi`s D vitamin

Andre populære kosttilskud

Nogen andre kosttilskud med vitaminer og mineraler som Efi tilbyder:

Kosttilskud skal ikke benyttes som alternativ til en varieret kost. Det er vigtigt med en alsidig kost og sund livsstil.