Hvad er ægte ginseng og hvorfor er det godt at bruge i en travl hverdag?

Har du hørt om ginseng og at det kan være godt for din energi og overskud? Har du måske tænkt lidt på om det kan være noget for dig? I denne artikel vil vi fortælle lidt mere om ginseng, hvorfor det er godt - samt andet som kan være nyttigt at vide om denne gamle rod som stammer fra Østasien.

Hvad er ginseng?

Ginsengslægten (Panax) er en type af urter som der findes forskellige arter af, og de kan blive meget gamle. Væksten blomstrer og får røde bær, men det vi i helsesammenhæng er mest interesseret i er selve roden.

Dette urteekstrakt bruges som et kosttilskud og dyrkes i flere asiatiske lande - for eksempel både i Korea og Kina. Efi har længe samarbejdet med en ledende producent i Syd-Korea, Il Hwa. De bruger kun ginsengrødder som er 4,5 – 5,5 år gamle, samt benytter kun hele rødder (ikke grene eller blade) for at lave en kvalitetsekstrakt. Produktionen sker via en patenteret proces ved lav temperatur – netop for at bevare de vitale substanser i rødderne.

Navnet Panax stammer fra det græske «panacea» som kan oversættes til noget som «helbreder alt». Navnet for ginseng på kinesisk betyder «menneskerod», og det siges at have at gøre med at roden minder om menneskekroppen.

Ginsengroden er blevet anvendt i tusindvis af år som et populært kosttilskud (og medicin). Den er måske mest kendt for sin opkvikkende virkning.

Hvad er ginseng godt for?

Ginseng har flere gode egenskaber og de som oftest nævnes er:

  • Bidrager til normal energi
  • Koncentrationsevne
  • Immunsystemets normale funktion
  • Vitalitet
  • Fysiske og mentale præstationer
  • Antistress

Hvis du ofte oplever en følelse af træthed og ønsker mere overskud og energi i en hektisk hverdag, kan det være en god idé at teste ginseng.

Den Panax ginseng du kan bestille fra os hos Efi er ægte ginsengekstrakt i flydende form. Den røres ud i en kop varmt vand eller blandes i en smoothie.

Hvor meget ginseng har du brug for pr. dag?

Den anbefalede daglige dosis for vores Panax ginseng er 500mg ekstrakt (1doseringsske). Dette giver dig mindst 35mg ginsenosider hvilket sandsynligvis er blandt de højeste dagsdoser af ginsenosider på markedet.

Husk at det er vigtigt at spise en balanceret kost og opretholde en sund livsstil.

Panax ginseng er et godkendt adaptogen – men hvad er det?

Panax ginseng er i dag et anerkendt adaptogen. Adaptogener var noget som tidligere ikke var anerkendt i vesten, men i 1998 blev benævnelsen tilladt at bruge på et udvalg af produkter. Anerkendte adaptogener i dag er bl.a. Schisandra, Rosenrod, Sibirsk ginseng samt Panax ginseng.

En vækst, som har en adaptogen effekt, får vores krop til at tilpasse sig miljøfaktorer og undgå negative effekter af disse. Det betyder altså at et adaptogen hjælper kroppen med at hjælpe sig selv.

Hvilken ginseng skal du vælge?

Den koreanske ginseng – som også er kendt som Panax er den mest populære variant. Og det er der en god grund til: de aktive ingredienser som findes i ginsengroden hedder ginsenosider og Panax indeholder totalt 36 forskellige. Sammenligningsvis indeholder f.eks. amerikansk ginseng kun 13.

Du har måske tidligere prøvet ginseng og ikke mærket nogen virkning? Mest sandsynligt skyldes det et for lavt indhold af ginsenosider. For at kunne fremstille et ginsengprodukt af høj kvalitet er det desuden vigtigt med en avanceret produktionsproces. Det er baggrunden for at vi har valgt at få vores ekstrakt direkte fra Il Hwa som er en af Syd-Koreas ledende producenter.

Her kan du bestille Il Hwa panax ginsengekstrakt fra Efi

Hvem kan bruge ginseng?

Svaret er at ginseng kan bruges af alle og har mange positive egenskaber. Men det anbefales ikke brugt under graviditet og ved amning. Hvis du bruger medicin (specielt blodfortyndende præparater) er det desuden altid en god idé at spørge din læge før du begynder med et kosttilskud.

Kan ginseng give nogen bivirkninger?

Egentlig snakker man kun om bivirkninger for forskellige lægemidler, men for et kosttilskud som ginseng bør man observere og være forsigtig med følgende:

Hvis du tager ginseng sent på dagen, så kan du opleve at det kan være vanskeligt at falde i søvn. Dette kan også ses ved indtag af høje doser.

Der er også blevet rapporteret at enkelte har følt sig utilpasse samt oplevet diarré.

Det sker også at meget høje doser kan give forhøjede østrogenniveauer i blodet hos kvinder. Derfor skal gravide og ammende undgå ginseng - og det samme gælder for børn.

Som påpeget herover – bruger man lægemidler som f.eks. blodfortyndende eller blodtryksænkende, så bør man kontakte sin læge før man begynder at bruge ginseng som kosttilskud.

Nu ved du mere om dette kosttilskud og har fået en orientering om at det måske kan være noget som kunne passe til dig i din hverdag.

Andre populære kosttilskud for mere energi og vitalitet

Foruden Panax ginseng ekstrakt tilbyder vi hos Efi også disse kosttilskud

M plus – urter vitaminer og mineraler til mænd
Multi V+M – 20 vitaminer og mineraler som kroppen har brug for.
C-vitamin - Bidrager til immunsystemet og mindsker træthed og udmattelse