Fordele ved Omega-3 – derfor har du brug for flerumættede fedtsyrer

Vidste du at fisk er den eneste madvare som du ikke behøver at tænke på med hensyn til at spare på fedtet? Al fisk, men fremfor alt fed fisk som sardiner, ansjos, laks og sild er rige på Omega-3-fedtsyrer. Her finder du information om de livsvigtige fedtsyrer som findes i Omega 3 og tips til hvordan du får nok.

I denne artikel gennemgår vi hvorfor du har brug for Omega-3 og fordelene, men også hvad det egentligt er, hvor meget vi bør indtage pr. dag og hvorfor et tilskud i form af kapsler med ren fiskeolie kan være en god ide.

Hvorfor har du brug for Omega-3 og hvad er det godt for?

Hvis dine celler ikke får tilstrækkeligt af disse sunde flerumættede fedtsyrer, kan de få problemer og der kan dannes ubalancer i kroppen. Man har kunnet se at personer som spiser meget fisk lever længere, og et eksempel er japanerne, som globalt har længst forventet levetid. Selv om der er meget andet som spiller ind, så er det interessant at bemærke at japanerne antages at spise tre gange så meget fisk som amerikanerne gør det.

Fantastiske fordele ved Omega-3

Der findes flere fordele ved Omega-3, og det har længe været kendt at fedtsyrerne EPA og DHA bidrager til at hjertet fungerer normalt. Den gode effekt opnås ved et indtag af mindst 250 mg EPA og DHA pr. dag. Men det er ikke bare hjertet som har brug for disse fedtsyrer. Hjernen og øjnene er specielt afhængige af DHA for at fungere normalt, og den gode effekt opnås ved et indtag af mindst 250 mg.

Derfor er det godt at få nok Omega-3

  • Vigtigt for hjertets normale funktion
  • Godt for hjernen, øjnene og synet

Hvad er Omega-3?

Omega 3 er en familie af flerumættede fedtsyrer som alle har en dobbeltbinding på karbonatom nr. 3 regnet fra metyl-enden (omegaenden af fedtsyren). I tillæg kommer mange forskellige dobbeltbindinger fra alfa-linolensyre (ALA) med 3 dobbeltbindinger.

ALA er moderfedtsyren og når den kommer ind i kroppen, så kan kroppen selv tilsætte flere dobbeltbindinger til den højeste som er DHA med 6 dobbeltbindinger.

Det er vigtigt at indtage Omega-3 fedtsyrer via kosten da kroppen ikke kan producere det selv.

En fordel med fiskeolie som kilde til Omega-3 er at fisken har gjort det job som vores krop normalt gør med ALA-syrerne. Kroppen kan overhovedet ikke selv producere Omega-3, men har brug for nogen af fedtsyrerne som findes i alfa-linolensyre familien for at det kan kunne gå videre til et højere antal dobbeltbindinger. Ved indtag af fiskeolie får vi på en nem måde indtaget fedtsyrer som kroppen umiddelbart har nytte af. Og for EPA`s vedkommende så kan den omdannes videre til både 5 dobbeltbindinger som er DPA og til 6 dobbeltbindinger som er DHA.

Hvor meget Omega-3 har vi brug for?

Af al den energi vi indtager når vi spiser bør 5-10% komme fra flerumættet fedt ifølge det svenske Livsmedelsverket. Af disse bør ca. en procentenhed være fra Omega-3 hvilket indebærer ca. 2,5 -3 gram pr. dag.

Fisk er en normal kilde til Omega-3, men hvor meget som findes i fisken kan variere. Livsmedelsverket oplyser også at det daglige behov svarer til en portion laks.

Eksempel på madvarer som indeholder Omega-3 (EPA og DHA):

  • Laks
  • Sild
  • Makrel
  • Sardiner
  • Tunfisk
  • Torsk

Forskellige typer af Omega-3

Der findes forskellige typer af Omega-3. Fisk indeholder eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA). De vegetabilske madvarer indeholder ALA (alfalinolensyre). Kroppen skal selv omdanne ALA-fedtsyren til EPA og DHA for at kunne have gavn af den og så vidt man kan se er omdannelsen ikke særlig effektiv. Af den grund anses Omega-3 fedtsyrerne fra fisk som mere værdifulde.

Når vi nu nævner forskellige typer af Omega-3 så tænker du måske på hvordan de adskiller sig fra Omega 6?

Hvad er forskellen på Omega-3 og Omega-6?

Det er to familier med flerumættede fedtsyrer hvor der findes forskellige lange fedtsyrer som har forskellig funktion i kroppen. Begge spiller en vigtig rolle for hvordan kroppen fungerer og de forekommer naturligt i kosten vi spiser. Men der findes ofte mere af Omega-6 i vores råvarer og derfor får vi ofte for meget Omega-6 i forhold til Omega-3. Det er også en af grundene til at det kan anbefales at tage et tilskud med Omega-3 i form af fiskeolie.

Omega-6 finnes i madolier som f.eks. rapsolie, solsikkeolie og sesamfrøolie.

Der findes dem som mener at der findes et optimalt forhold mellem Omega -6 og Omega 3 som vi bør indtage, men det svenske Livsmedelsverket oplyser at «I følge Nordiske næringsanbefalinger 2012 (NNR 2012) kan det ikke fastslås at en vis kvote Omega-3 eller Omega-6 i kosten skulle være bedst for helsen».

Newomega – Friend of the Sea-certificeret Omega-3, vitamin D og E i kapsler

Det er ikke os alle som spiser fed fisk to til tre gange om ugen – noget som antages at dække behovet for Omega-3. Derfor kan Omega-3 i kapselform være en god idé at tage for at sikre sig at man får nok.

Vi hos Efi har samarbejdet med en af verdens ledende producenter af Omega-3 fiskeolie i mange år. De har en avanceret fabrik i Brattvåg i Norge. Fabrikken fremstiller Omega-3 olier som overgår internationale standarder for kvalitet og renhed. Og analyser viser at vi har en af de reneste olier på markedet. Den højkoncentrerede Omega-3 olie Newomega renses omhyggeligt og får tilsat D og E vitamin.

Dessuden er Newomega certifiseret i henhold til Friend of the Sea. Friend of the Sea er en uafhængig og ikke statslig organisation som arbejder for en bæredygtig fiske og akvakultur.

For dig som sætter pris på at kapslerne er lette at sluge samt ikke giver en eftersmag vil Newomega være et godt valg.

Fiskeolien Newomega er højkoncentreret og indeholder EPA og DHA – som er det du skal se efter når du ser på indholdsdeklarationen af Omega-3 kapsler.

Her kan du abonnere på Newomega Omega-3 kapsler – og sikre dig at dit lager hjemme fyldes op så ofte som du har brug for det.

Inspiration til denne artikel er blandt andet hentet fra Livsmedelsverket og Jean Carpers bøger.

Husk at det er vigtigt at spise en varieret kost og opretholde en sund livsstil.