Vitaminer og mineraler – hvorfor er de så vigtige?

Vidste du at du har brug for 13 forskellige vitaminer og mindst 10 mineraler for at holde dig i live? Vitaminer og mineraler er livsvigtige mikrostoffer som er nødvendige for at kroppen skal fungere normalt. De er nødvendige for at lave enzymer og hormoner som kroppen bruger i mange kemiske processer og som sørger for at maskineriet går som det skal!

De kaldes mikronæringsstoffer fordi kroppen har brug for dem i små mængder - sammenlignet med f.eks. karbohydrater, proteiner, fedt og vand som vi har brug for i væsentligt større mængder.

Vandopløselige og fedtopløselige vitaminer

Nogen vitaminer er vandopløselige, andre er fedtopløselige. De vandopløselige må tilføres kroppen hver dag fordi de ikke kan lagres. Stort set passerer de i løbet af 4 timer. Af de vigtigste er C-vitamin og B-vitaminkomplekset.

De fedtopløselige kan lagres i kroppens fedtdepoter og i leveren. De inkluderer A, D, E og K-vitamin.

Vitaminernes funktion

Forfatteren af bogen Vitamin guiden – Earl Mindell forklarer det på følgende måde: «Hvis man betragter kroppen som forbrændingsmotoren til en bil og vitaminerne som tændrørene, så får du en ganske god opfattelse af hvordan disse stoffer fungerer. Vitaminerne regulerer vores stofskifte via forskellige enzymsystemer.»

Mineralernes funktion

Hver eneste levende celle her på jorden er afhængig af mineraler for at kunne fungere. Og uanset hvor vigtige vitaminerne er,så kan de ikke virke uden mineraler. Mineralerne bidrager i processerne som involverer kroppens væsker, blod og knoglestruktur, sund nervefunktion og regulering af muskelspænding. Kroppen er ikke selv i stand til at lave nogen mineraler.

Makromineraler og spormineraler

Der er også to grupper af mineraler. Dem vi har mest brug for kaldes makro eller bulk mineraler som bl.a. calcium, magnesium, natrium og fosfor.

Spormineralerne har vi brug for i mindre mængder. Disse inkluderer bor, krom, kobber, germanium, jod, jern, mangan, molybden, selen, silikone, svovl, vanadium og zink.

Mineraler lagres for det meste i kroppens skelet og muskler.

Inspiration til denne artikel er hentet fra følgende bøger som alle anbefales: Earl Mindell – Vitamin guiden, Balch: Prescription for Nutritional healing, Pressmann et al.: Complete idiots guide to vitamins and minerals.