Hvornår oplevede du sidst noget du følte var fantastisk?

Kan du mindes sidst du oplevede en stille morgen og så solen stige op på himlen? Måske over en kystlinje, trætoppene i en skov eller over hustagene der hvor du bor. Eller husker du måske en stjerneklar nat hvor du var ude og kiggede op mod en utrolig himmel?

Indimellem kan det være noget så enkelt som det første tegn på forår og nogle gange kan det være noget så sjældent som et dyr du aldrig har set før ude i skoven.

Der er oplevelser som får dig til at stoppe op, tabe vejret eller giver dig gåsehud over hele kroppen. Noget som vi ikke oplever så ofte og som føles storslået. Alt det som får os til at føle os positivt overrasket.

Forskning* viser at det er dette som kan have en positiv virkning på hvordan vi føler os tilpas og oplever omverdenen. Vi kan blive friskere, mindre stressede, venligere og mere kreative.

Måske føler du at du mangler lidt af det i dit liv lige nu. Du er måske træt af hjemmets alt for kendte vægge - og træt fordi du ikke får tilstrækkeligt med nye indtryk.

Hvordan kan man gøre noget ved det?

5 tips for at opleve flere positive overraskelser

  1. Tjek hvornår det forventes at blive godt vejr næste gang. Stil uret og stå op til solopgangen. Måske kan du gå ud til et smukt sted, tage en termokande med en varm drik med og bare nyde øjeblikket? Eller – hvis du allerede står tidligt op – så gå ud og oplev en solnedgang i stedet for!
  2. Tag på en skovtur alene. Se dig omkring og bliv bevidst om alle lyde og dufte. Opdag noget du ikke har lagt mærke til før og fornem skovens ro. Tag noget med at spise og hav en lille picnic helt alene.
  3. Læs en god bog, se en film eller find en sang du elsker som det er længe siden du hørt. Tjek også med venner og bekendte mht. deres tips til en kulturel oplevelse som har påvirket dem positivt.
  4. Stop op og snak med nogen. Ikke alle mennesker er åbne for samtaler med fremmede, men indimellem træffer vi nogen som er snakkesalige. Og pludselig tager du måske del i et helt nyt perspektiv. Så vov at indlede en samtale med nogen når du er ude på tur. Måske behøver du ikke at gå længere end til naboen?
  5. Prøv noget nyt, noget du altid har ønsket at gøre, men ikke vovet at gennemføre. Eller noget du ikke har gjort i lang tid. For eksempel: tag en svømmetur i en kold sø, lej en «sej» cykel eller bestil en ridetime! Muligvis er der et kursus du tidligere har overvejet?

Hvilket tips lokker dig mest – og hvornår sørger du for at du får gjort noget ved det?
Lykke til!

Kilde: boken Förundranseffekten av Katrin Sandberg og Sara Hammarkrantz.