Hvorfor får du tørre hænder og hvad kan du gøre?

Vores hænder udsættes for stor belastning. Derfor er det ret almindeligt med tørre hænder og andre lignende hudproblemer. Heldigvis er der meget du selv kan gøre for at lindre tørre, sprukne og irriterede hænder. Her er vores bedste tips:

Huden på hænderne må stå for meget

Huden på hænderne må takle meget, for eksempel kontakt med kulde, varme, forurening og snavs. Men huden må også tåle håndvask, håndsprit og kontakt med vand og andre flydende stoffer. For ikke at tale om kemikalier og arbejdsrelaterede påvirkninger. Det er ikke så sært at det indimellem giver problemer.

Hænderne er også en del af kroppen som er i konstant bevægelse, noget som gør at huden er anderledes. Håndfladens hud er rig på fedtvæv og bindevæv, samtidig med at den har mange fedtkirtler og færre talgkirtler. Huden på oversiden af hånden har næsten ikke fedtvæv og få talgkirtler, og er ekstra tynd og følsom.

Den måde huden på hænderne fungerer på og belastningerne den må udholde gør at det er normalt at få tørre eller sprukne hænder. Her ser vi på årsagerne og hvad du kan gøre, samt hvad vores milde Basik håndcreme kan gøre for dig og dine hænder.

Tørre hænder og revner i huden

Når du har tørre hænder, fører det ofte til andre problemer samtidigt. Det er almindeligt at få revner i huden som kan gøre ondt, og huden kan blive irriteret, rødskjoldet, skællet og sprød. Problemerne hænger som regel sammen, men når du finder ud af årsagerne og passer bedre på dine hænder, så bliver de som regel mildere eller forsvinder. Huden og dine hænder er værd at passe på!

Årsager til tørre hænder

Hvorfor får du tørre hænder? Her kan du få viden om nogen af de almindeligste årsager til at problemerne opstår.

Overdreven håndvask og hånddesinfektion

Overdreven håndvask er en almindelig årsag til tørre hænder. Når vi vasker os igen og igen med sæbe og vand, risikerer det at hudens beskyttende barriere opløses og den tørrer ud. Prøv kun at vaske hænderne når det er nødvendigt, og brug en mild, skånsom håndsæbe som ikke udtørrer huden. Hånddesinfektion kan også have en lignende effekt. Ikke mindst under pandemien oplevede mange at gentagen håndrens med sprit førte til tørre og irriterede hænder. At vaske hænderne med meget varmt vand kan også skade huden. Lunkent eller koldt vand er blidere mod huden.

Hudplejeprodukter som ikke er skånsomme

Når du vasker eller smører huden, er det vigtigt at vælge skånsomme produkter som er lavet af stoffer som er blide ved huden. Indholdet absorberes af huden og kan gøre hænderne endnu mere tørre og irriterede. Vær derfor omhyggelig med hvilke produkter du vælger.

UV-stråling fra solen

Solens UV-stråling gør at huden ældes for tidligt, og en ældet hud betyder større risiko for tør, sprukken og irriteret hud. Det er en af mange gode grunde til at undgå overdreven soleksponering, og huske at bruge en solcreme med passende solfaktor når du eksponerer dig.

Kemikalier

Desværre indeholder mange produkter vi bruger i hverdagen kemikalier som kan irritere huden. Nogen eksempler er håndsæbe, opvaskemiddel og vaskemiddel. Disse kemikalier kan skade hudens naturlige beskyttelsesbarriere og kan føre til tør, sprukken og irriteret hud. Vores tips er altid at vælge skånsomme produkter som er fri for skadelige kemikalier. Din hud vil takke dig!

Arbejdsrelaterede problemer

Nogen beskæftigelser kræver at du udsætter hænderne for meget håndvask, for ikke at tale om såkaldt mekanisk irritation. Mekanisk irritation gør at det øvre hudlag slides af, noget som fører til forøget følsomhed. Det er fremfor alt noget som er almindeligt blandt håndværkere og andre som arbejder meget med hænderne. Af den grund kan det være en god ide at bruge handsker så meget som muligt når man udfører manuelt arbejde.

Sygdomme

Tørre hænder kan også skyldes sygdomme eller problemer som allergier, hormonforandringer, eksem, psoriasis og svampeinfektioner. Så kan det være nødvendigt med passende behandling fra sundhedssystemet for at løse problemerne.

Tørre hænder om vinteren

Vejr og temperaturændringer er en almindelig årsag til tørre hænder. Mange som ikke har problemer på andre tider af året får tørre og sprukne hænder så snart det begynder at blive koldere. Det skyldes kombinationen af kold og tør luft, og det kan udvikle sig så meget at irritationen og sprækkerne begynder at gøre ondt. Hvis du er klar over at du normalt lider af tørre hænder om vinteren, er det godt at være forberedt. Hav favoritprodukterne klar i badeværelseskabet og plej dine hænder allerede før kulden slår til og udtørrer huden.

Hjælper din håndcreme ikke mod tørre hænder?

Som nævnt, er der mange hudplejeprodukter som ikke er så skånsomme mod huden som de burde være. Hvis det føles som om din håndcreme ikke hjælper når hænderne er tørre, har den måske ikke den plejende effekt som du er ude efter? Heldigvis findes det andre valg på markedet, og du kan finne noget som fungerer bedre. Når det kommer til håndcreme, er det meget vigtigt at undersøge ingredienserne. På den ene side er det vigtig at den indeholder ingredienser som virkelig plejer huden, og på den anden side er det vigtigt at produktet er dermatologisk testet og kvalitetssikret.

Er der nogen gamle husråd som fungerer?

Det findes på nettet mange gode råd mod tørre hænder. Nogen eksempler er at smøre hænderne med olivenolie, kokosolie, sheasmør, honning, appelsin, bananer og yoghurt. Men er det bevist at nogen af dem virker? For det første er mange af disse produkter lette at finde i hjemmet. Og det er sandsynligvis grunden til at almindelige madvarer som olivenolie og honning ofte forsøges brugt mod tørre hænder. Det kan være værd at prøve, men ønsker du en god effekt, er det godt at vælge et produkt af høj kvalitet som består af gennemprøvede ingredienser. Men sikkert er det at nogen af dem har effekt, for eksempel sheasmør som også indgår i mange hudplejeprodukter.

Basik håndcreme blødgør tørre hænder

Skånsomme produkter er vigtigt for at modvirke og forebygge tørre hænder. Basik håndcreme er vores dermatologisk testede håndcreme, som virkelig er noget ud over det sædvanlige. Basik håndcreme indeholder vitamin E, sheasmør, tangekstrakt og glycerin. Den er produceret i Danmark under høje kvalitetskrav.