Helsetips udover de sædvanlige!

Bliver du let forkølet?
Hvert efterår kan vi læse i aviser og ugeblade om hvad vi kan gøre for at undgå at blive forkølet. Der gives mange mere eller mindre gode råd - bl.a. om indtag af regelmæssige gramdoser af vitamin C, som faktisk har effekt. I følge aviserne er det bedste nok at lade forkølelsen gå sin gang – den varer omtrent en uge.

Noget man aldrig høre om, er at vores bedste forsvar mod infektioner sandsynligvis er at holde et jævnt blodsukkerniveau. Det opnår man nemt hvis man spiser High fat/Low carb kost. Forskere har fundet ud af hvor mange mikroorganismer (bakterier, virus mm) hvide blodlegemer kan «spise» i løbet af et minut. Et amerikansk gennemsnit ligger på 14, men tallet kan falde med 70-80% bare et kvarter efter at du har spist 100 g sukker! Dette niveau holder sig i omkring to timer. Spiser du meget sukker, kan du altså lamme dit immunforsvar store dele af døgnet!

Rigtige vitaminer på det rigtige tidspunkt

Bogen New vitamin Bible af Earl Mindell har et helt kapitel hvor han giver tips om forskellige typer vitaminer som er nyttige ved almindelige gener og tilstande. Mindell påpeger at kroppen ikke altid har samme behov for vitaminer og at specielle situationer kan kræve særskilte kostvaner og tilskud. For eksempel anbefaler han at smøre vitamin C-pulver blandet med lidt vand direkte på fodsvamp. Hvis fødderne er kolde, anbefaler han et godt multimineraltilskud med jod sammen med algetabletter, og vorter synes at forsvinde hvis de behandles med vitamin E-olie.

Kan Zinkoral modvirke blister i munden?

Som bekendt, er Zinkoral et effektivt middel mod dårlig ånde fordi Zink neutraliserer de svovlholdige forbindelser som lugter dårligt. Men en tilfreds kunde meddeler os at hun med held har brugt Zinkoral mod blister i munden. Hun holdt bare tabletten på blisten, og den forsvandt hurtigere end forventet. Vi gør opmærksom på at der ikke findes dokumentation for denne effekt, men observationen er interessant.

Behøver vi kosttilskud?

Helsemagasinet vitenskap og fornuft (www.vof.no) har denne overskrift som hovedoverskrift i udgave nr. 4/2018. Den indholdsrige artikel oplister hele 15 grunde til at vi alle bør tage kosttilskud. Redaktøren anmoder læserne om at læse dem nøje, eftersom ekstra næringstilskud kan bidrage til bedre helse og i nogen tilfælde være livsvigtige i vores moderne verden. Af argumenterne som fremhæves, kan vi bl.a. nævne udpining af jord og industrielt jordbrug, at stress øger behovet for næringsstoffer, at færdigvarer indeholder mindre næring end mange råvarer, og at kosttilskud er en billig livsforsikring.

Kildehenvisninger: Kostkontroll mot sukkersyke og overvekt av Dag Viljen Poleszynski, Earl Mindell's New Vitamin Bible.