7 tips som hjælper mod dårlig ånde

Vidste du at op til 70% af os indimellem har et problem med dårlig ånde? Måske har du oplevet det hos en bekendt, men ikke selv tænkt over om du selv har dårlig ånde? Her forklarer vi hvordan du kan finde ud af om du har det og giver dig tips som hjælper dig med at få en frisk ånde.

Dårlig ånde eller halitose som det kaldes på fagsprog er stadig meget tabubelagt. Som oftest ved du ikke selv at du har dårlige ånde, og det kan hænde at ikke engang din familie eller nære venner fortæller dig at du har det – selv om de oplever det.

Så – hvad skal man gøre? Hvordan kan man selv finde ud af om man har dårlig ånde og hvilke midler findes mod problemet? Det finder du ud af i denne artikel.

Hvad skyldes dårlig ånde?

Årsagerne til dårlig ånde kan være flere, men beror næsten altid på forholdene i mundhulen. Du har måske troet at den dårlige lugt kommer fra halsen eller maven, men sådan er det ikke. Lugten kommer sædvanligvis fra lugtproducerende bakterier som forårsager svovlholdige forbindelser i mundhulen.

Eftersom den mest almindelige årsag er en bakteriefyldt belægning på tænderne eller på tungen, så er det også her løsningen findes.

7 tips mod dårlig ånde – som faktisk hjælper

  1. Hold tænder, tandkød og tunge rene og friske. Børst omhyggeligt morgen og aften (elektrisk tandbørste anbefales ofte af tandlæger) og glem ikke tandtråden. Tungeskraber og mundskyllemiddel kan også være værd at teste hvis du ikke allerede bruger det.
  2. Glem ikke at drikke vand og spis gerne mad du skal tygge lidt ekstra på. Det hjælper på spytproduktionen.
  3. Regelmæssige måltider er også vigtige.
  4. Besøg tandlægen mindst en gang om året. Tandlægerne kan hjælpe til med rengøring samt kontrollere at tandkødet er sundt.
  5. Mundtørhed kan gøre dårlig ånde værre – konsulter tandlægen eller tandplejer samt apotek.
  6. Generelt skal det ikke være nødvendigt at undgå nogen former for mad, men sukkerfri tyggegummi og sugetabletter kan være til hjælp, selv om de ikke løser problemet - men kun maskerer det.
  7. Zink sugetabletter er en effektiv måde at få en bedre ånde på, fordi zink binder sig til de svovlforbindelser som findes i munden - og giver dig en frisk ånde i løbet af nogen minutter. *Læs mere og abonner på Zinkoral® – velsmagende sugetabletter som virker hurtigt og længe så du kan have frisk ånde hele dagen.

Nu ved du hvordan du undgår, modvirker og løser problemet med dårlig ånde – lykke til. Og husk samtidigt at det er vigtigt med en alsidig og balanceret kost og livsstil.

Vi tager også her nogen flere spørgsmål du måske har om dette emne.

* Rölla et al. International Dental Journal 2002:52:233

Dårlig ånde om morgenen

At vi ikke lige lugter så godt fra munden når vi står op om morgenen er helt naturligt og noget de fleste oplever. Dette skyldes at spytproduktionen mindskes når vi sover. Det er egentligt det samme som sker mellem måltiderne når vi hverken tygger eller drikker noget fordi der ikke behøves så meget spyt.

At børste tænder, spise morgenmad og drikke noget vand bør være en del af din morgenrutine, specielt hvis du vil af med morgenånden.

Dårlig ånde af hvidløg, kaffe, ændret kost eller Lchf-diæt?

Du tror måske at et godt råd til at slippe for dårlig ånde er at undgå enkelte typer mad? Og ja, det er rigtigt fordi nogen typer mad kan medføre midlertidigt dårlig ånde – det er imidlertid ikke noget som varer længe. Ost og hvidløg eller stærkt krydret mad kan hænge ved med ildelugtende lugt et stykke tid.

Når det gælder hvidløg, handler det ikke om bakterier i munden (eller for eksempel osterester mellem tænderne). Der findes et stof i hvidløg som går ud i blodet og videre til lungerne. At slippe af med hvidløgsånde kan derfor være vanskeligt. Men der findes en studie fra 2016 som viser at det kan hjælpe at spise et æble eller salatblad lige efter indtag af hvidløg.
Æblet og salaten påstås at kunne neutralisere den svovlorganiske forbindelse allicin som findes i hvidløg.

At kaffe kan bidrage til dårlig ånde kan skyldes at det har en udtørrende effekt. Hvis du oplever mundtørhed, kan det derfor være en ide at mindske koffein indtagelse. Kaffe med mælk kan desuden danne en belægning i munden hvori der findes bakterier – så det kan også være en ide at droppe mælk i kaffen.

Selv alkohol, rygning og snus bidrager til at gøre munden tør, og kan derfor også forårsage dårlig ånde (i tillæg til det har de jo stærk lugt i sig selv).

Når det gælder ændret kost, for eksempel hvis du starter med at spise i henhold til LCHF eller KETO (hvor du spiser færre kulhydrater og mere fedt) eller en anden lavkaloriediet – så kan det også påvirke din ånde. Det som sker, er at kroppen begynder at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater, og da producerer den acetone – som afspejler sig i ånden. Hvor længe det varer kan være tilfældigt, men det kan også blive mere permanent.

Hvordan kan du selv opdage at du har dårlig ånde?

Det kan hænde at du ikke selv har tænkt på hvordan din mund lugter – fordi vi jo vænner os til vores egne dufte og smage og derfor ikke bemærker dem. Men der findes nogen råd til at finde ud af det – og et par test du kan selv kan lave hvis du ikke har nogen at spørge.

Dette plejer at være anbefalinger for at finde ud af hvad slags ånde du har:

  • Spørg nogen i din nærhed (forhåbentligvis vover de at svare ærligt)
  • Spørg din tandlæge (du får garanteret et professionelt og ærligt svar)
  • Tandtråd – lugter den dårligt efter at du har brugt den?
  • Et sidste tip er at slikke på hånden eller skrabe lidt på tungen med en ske – vente til det er tørret og så tjekke om det lugter dårligt.

Selv om det kan føles vanskeligt at spørge nogen i din nærhed så kan det være nødvendigt for at slippe bekymringen om det. Spørg bare løs – «Vær ærlig – synes du jeg har dårlig ånde?».

Hvis disse råd ikke fungerer

Dårlig ånde kan også have andre årsager som forskellig medicin, sygdomme, sure opstød eller hormonforandringer. Indimellem er det helt naturlige årsager, men hvis du er bekymret bør du først og fremmest konsultere din tandlæge for professionel hjælp.